Grafene lar kontaktlinsene dine se infrarøde bilder

Det høres ut som en spionage-thriller, og du kan se infrarøde bilder så lenge du setter på et par kontaktlinser. Forskere ved University of Michigan gjorde brillene deres til en realitet, ved hjelp av grafen for å utvikle infrarøde bildesensorer med negler, uten behov for store kjøleanordninger. På grunn av sin lille størrelse, lett vekt, kan den integreres i kontaktlinser eller mobiltelefoner, i militær-, sikkerhets-, medisin og andre felt har et bredt spekter av applikasjoner.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Nanotechnology. Infrarød bølgelengde mellom 760 nm og 1 mm, er bølgelengden enn det røde lyset som er lengre enn synlig, delt inn i nær infrarød, medium infrarød og langt infrarød tre typer. Både IR og fjern infrarøde sensorer må vanligvis arbeide ved svært lave temperaturer. Chong (Zhaohui Zhong), assisterende professor i elektroteknikk og datavitenskap ved University of Michigan, og hans team forbedret prosessen med å produsere elektriske signaler fra grafen, å sette opp et isolerende lag mellom to grafenflak med elektrisk strøm gjennom.

Når lyset treffer toppgrafen, frigjør enheten elektroner og skaper et positivt ladet hull. Deretter passerer elektronene gjennom det midterste isolerende lag under kvantum tunneling effekten og når bunnen av grafenlaget. På dette punktet vil de positivt ladede hullene som gjenstår på den øvre grafen produsere et elektrisk felt og påvirke strømmen til den nedre grafen. Ved å måle strømforandringen, kan lysstyrken på lyset bestrålet på den øvre grafen utledes. Chong sa at den nye metoden først tillot følsomheten til både IR- og fjerninfrarøde sensorer til en ny høyde som kunne sammenlignes med en tradisjonell infrarød sensor som krevde en kjøleenhet å kjøre.